Website Universiteit Gent ->
Meer info

De levensverwachting van de algemene populatie stijgt, we leven dus langer! Veroudering is in de hedendaagse maatschappij een thema dat allen aanbelangt. In 2018 toonde een grootschalige oproep aan dat de Vlaamse bevolking zeer veel vragen heeft rond verouderen: Worden we binnenkort 120 jaar? Hoe kunnen we waardig, fit en gezond ouder worden? Gezond verouderen is de wens van iedereen. Het is daarbij belangrijk te benadrukken dat gezond verouderen veel meer is dan ouder worden zonder ziek te zijn. Het omvat ook zo lang mogelijk die dingen kunnen doen waar we waarde aan hechten, en kunnen zijn wie we willen zijn. Een breed scala aan factoren beïnvloedt de manier waarop we ouder worden, waarvan sommigen buiten onze controle liggen. Daarom is het belangrijk om te focussen op de dingen die we wél zelf in de hand hebben. Het bevorderen van gezond gedrag speelt hierin een cruciale rol. Denk bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging, zitgedrag, voedingsconsumptie en slaappatroon.

Bron: https://gray.be/news/whitepapergray2023

"Weinigen willen het zijn, velen willen het worden: oud"

Doel studie

Dit onderzoek heeft als doel om verschillende gezondheidsgedragingen in kaart te brengen bij volwassenen tussen 55 en 75 jaar, zoals slaappatronen, beweeg-, zit-, en eetgedrag. Ook de factoren die gedrag kunnen beïnvloeden, zoals emoties, stress en vermoeidheid worden bevraagd. De resultaten van dit onderzoek zullen meer inzicht bieden in wat de onderliggende verbanden tussen al deze factoren zijn. Dit onderzoek heeft niet als doel om het gedrag van deelnemers te veranderen. Tijdens de meetperiodes geven wij geen advies of tips over wat u anders zou kunnen doen. We willen in de eerste plaats informatie verzamelen. Aan het einde van de studie ontvangt u, indien u dat wenst, wel een persoonlijk overzicht van uw resultaten, eventueel met enkele tips en adviezen.


Deelnemers

Wie kan er deelnemen? Overloop onderstaande lijst met criteria. Indien u JA antwoordt op één van deze vragen, kan u helaas NIET deelnemen aan onze studie.

Hebt u JA geantwoord op één of meerdere van de bovenstaande vragen? Dan kan u helaas niet deelnemen aan deze studie. Komt u wél in aanmerking? Vul dan het registratieformulier in op de website of neem contact met ons op.


Metingen

Hoeveel je beweegt of wat je eet is niet elke dag gelijk. Om een correct beeld te krijgen in het beweeg-, zit-, eet- en slaappatroon van de deelnemers zullen er 4 meetperioden van elk 7 opeenvolgende dagen plaatsvinden. Gedurende elke meetperiode worden dezelfde dingen gemeten. Dit maakt het mogelijk om informatie te verzamelen op week- en weekenddagen, overheen verschillende perioden (seizoenen) van het jaar, enzovoort.

Timing meetperioden

Screening

Tijdens de 1ste afspraak zullen we eerst twee korte vragenlijsten afnemen, één met betrekking tot het geheugen, aandacht, ruimtelijk inzicht en een ander met betrekking tot fysieke kwetsbaarheid. Indien u een hogere of lagere score heeft voor deze testen, kunnen we u helaas niet laten deelnemen aan onze studie.

7-daagse meetperiode

Elke meetperiode kent hetzelfde verloop, namelijk 2 afspraken met een 7-daagse meetperiode ertussen.

Tijdens de 1ste afspraak vult de deelnemer een vragenlijst in over zijn/haar kijk op de eigen gezondheid en over medicatiegebruik. Er zullen ook telkens lichaamsmetingen (lichaamslengte, -gewicht, buikomtrek) gedaan worden.

Tijdens de 7-daagse meetperiode zal de deelnemer:

Na deze 7-daagse meetperiode wordt er opnieuw een afspraak ingepland om al het materiaal op te halen en om te bevragen hoe de meetperiode verlopen is.

! Het is niet nodig om zelf over een smartphone te beschikken. We hebben meerdere smartphones ter beschikking van de Universiteit Gent die u kan gebruiken. We leggen het gebruik ervan gedetailleerd aan u uit en hebben een papieren handleiding ter beschikking.


Voordelen verbonden aan deze studie

Vermoedelijk zal deze studie geen direct persoonlijk voordeel opleveren. Dit onderzoek geeft de deelnemer wel de mogelijkheid om betrokken te zijn in een belangrijk onderzoeksproject. De verkregen resultaten kunnen leiden tot nieuwe wetenschappelijke inzichten omtrent het beweeg-, zit-, voedings- en slaappatroon van Vlaamse 55- tot 75-jarigen.

Elke deelnemer krijgt op het einde van de studie een verslag met de persoonlijke resultaten en, indien gewenst, enkele praktische tips voor een gezondere levensstijl. Bovendien zal er op het einde van de studie een slotevenement plaatsvinden met een presentatie van de resultaten. Er zal ook een tombola plaatsvinden waarmee enkele prijzen uitgedeeld worden.

Er zijn geen nadelen verbonden aan deze studie.


Toestemming en weigering

Deelname aan deze studie is volledig vrijwillig. U kunt weigeren deel te nemen zonder dat u hiervoor een reden moet opgeven en zonder dat dit op enige wijze een invloed zal hebben op de verdere relatie met de onderzoekers. Indien u toestemt om aan deze studie deel te nemen, behoudt u het recht om op ieder gewenst moment uw deelname aan het onderzoek te beëindigen zonder opgave van reden.

Deze studie werd goedgekeurd door de Commissie voor medische ethiek van het U(Z) Gent.


Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)

Deze studie wordt gesteund door het FWO van de Vlaamse Overheid.


Ghent University Research for Aging Young (GRAY)

Deze studie is een onderdeel van GRAY, een interdisciplinair consortium
rond gezond verouderen van de Universiteit Gent.